Ζαχαροπλαστική & Αρτοποιία

Image

Σκοπός του προγράμματος


Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ικανά στελέχη ώστε να μπορούν οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής να παραμένουν στην πρώτη θέση από ποιότητα και δημιουργικότητα.

Εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές

Οι επιμέρους διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης τις οποίες εφαρμόζουμε στα προγράμματα ενηλίκων περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Σχεδιασμός – Οργάνωση – Υλοποίηση


Image

Το περιεχόμενο του προγράμματος αναφέρεται και ως αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό περιεχόμενο είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών και ακολουθεί τη διατύπωση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από μικρές ενότητες που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες και τους ήδη διατυπωμένους στόχους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια των ενοτήτων. Επίσης, στο αναλυτικό περιεχόμενο διαχωρίζεται η θεωρητική εκπαίδευση από την πρακτική άσκηση, ενώ είναι διακριτή η συνολική διάρκεια του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν είναι διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες στους υποψήφιους εκπαιδευομένους, προκειμένου αυτοί να έχουν την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση για το είδος του προγράμματος και των ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν.


Στον τρόπο διδασκαλίας θα περιλαμβάνονται


  • Εργαστήρια
  • Βιωματικές μέθοδοι
  • Παιχνίδια ρόλων
  • Μελέτες περίπτωσης σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα και τεχνικές
  • Συζήτηση – Brain storming
  • Εκπαιδευτικές επιμορφωτικές επισκέψεις
  • Ημερίδες

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων


  • Ζαχαροπλαστεία
  • Φούρνοι
  • Ξενοδοχεία
  • Εστιατόρια (Ελλάδα και εξωτερικό)
  • Κρουαζιερόπλοια
  • Νοσοκομεία – κλινικές, γηροκομεία
  • Επιχειρήσεις επισιτισμού – catering
  • Κατασκηνώσεις
  • Βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων και πρώτων υλών
  • Ελεύθερος επαγγελματίας με δυνατότητα έναρξης επιχείρησης
  • Εταιρείες παροχής διαιτολογικών προτάσεων και γευμάτων

Περιεχόμενο σπουδών


  • Ορισμός ζαχαροπλαστικής τέχνης
  • Καθήκοντα προσωπικού ζαχαροπλαστείου
  • Πρώτες βοήθειες
  • Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία
  • Βασικές αρχές – ποιοτικός έλεγχος εφαρμογή HACCP
  • Χρήση εξοπλισμού – Σκεύη – εργαλεία
  • Τροφογνωσία διαιτητική – εδεσματολογιά
  • Τεχνολογία Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
  • Αρτοποιιτική τέχνη
  • Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας (παραδοσιακά, διεθνή, σύγχρονα γλυκά & αρτοποιίματα)
  • Η τέχνη της ζαχαρόπαστας
  • Εποχιακά γλυκά (Χριστουγέννων, Πάσχα κ.α)
  • Θερμοκρασίες και τρόποι ψησίματος
  • Μορφές πρώτων υλών εμπορίου
  • Αποθήκη υλικών
  • Έλεγχος Εμπορευμάτων
  • Ιστορία και εξέλιξη Ζαχαροπλαστικής τέχνης
  • Τρόποι σερβιρίσματος
  • Τεχνικές σύνθεσης και δημιουργίας νέων συνταγών
  • Κοστολόγηση
  • Ντεκόρ – στολισμός
  • Παρουσίαση μπουφέ και διακόσμηση
  • Μάρκετινγκ
  • Τουρισμός και γαστρονομία

Δυνατά σημεία ειδικότητας


  • Παροχή ποιοτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων δωρεάν, καθώς και συγγραμμάτων σε μορφή σημειώσεων που έχουν επιμεληθεί οι pastry chef του τμήματος.
  • Άρτια υλικοτεχνική υποδομή
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, τεχνογνωσίας & επαγγελματικής καταξίωσης.
  • Πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα στους χώρους διδασκαλίας υποδειγματικά εξοπλισμένους.
  • Εξασφαλισμένη 100% επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του τμήματος Συμβουλευτικής και εργασίας JOBCARRIER .
  • Συμβουλές & κατευθύνσεις ως προς την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
  • Οικονομικό πρόγραμμα σπουδών.
  • Η πρακτική εξάσκηση(εργαστήριο) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών
  • Δυνατότητα για συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω ειδικών σεμιναρίων και εξειδικεύσεων σχετικών του αντικειμένου, με σημαντικές εκπτώσεις.(πχ Γαστρονομικός τουρισμός, κ.α)
  • Ολιγομελή τμήματα ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ καθηγητών & σπουδαστών και η σύνδεση πράξης & θεωρίας.
  • Δωρεάν εκμάθηση Αγγλικής ή Ρώσικης ωρολογίας με έμφαση στον τουρισμό.
  • Συμμετοχή στην Ημέρα καριέρας
  • Δωρεάν σεμινάρια Προώθησης στην Απασχόληση, Σύνταξη Βιογραφικού, Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας.
  • Δυνατότητα απόκτησης πιστοποίηση ACTA (Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) αμέσως μετά το πέρας των σπουδών.
Image

Η ACTA, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, έρχεται σήμερα να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της ζαχαροπλαστικής τέχνης και, κατανοώντας πλήρως τη σημασία της πιστοποιημένης γνώσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργεί την πιστοποίηση “Certified Commis Pastry Chef” (CCPC). Το πιστοποιητικό CCPC συνυπογράφεται από την ACTA και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Το CCPC απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει την καριέρα του στο χώρο της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Στόχος του προγράμματος ο πιστοποιημένος ζαχαροπλάστης να διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργασθεί σε κάθε είδους επαγγελματικό χώρο και να γνωρίζει την παρασκευή κάθε είδους γλυκών και παρασκευασμάτων.
Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 8 ερωτήσεις ανάπτυξης. Διάρκεια εξέτασης 60 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας 70%.

Διάρκεια προγράμματος


  • Τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστοποίηση ACTA


  • Πιστοποιημένος Βοηθός Ζαχαροπλάστη CCPC

Καθηγητές τμήματος


Αλέξανδρος Θεολόγου

Εγγραφές


Ολο τον χρόνο, έναρξη τμημάτων κάθε Οκτώβριο και Φεβρουάριο.

Δικαιολογητικά


  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο
  • ΑΦΜ
  • 1 έγχρωμη φωτογραφία

Προϋποθέσεις


  • Δεν απαιτείται πτυχίο ξένης γλώσσας
  • Δεν απαιτείται απολυτήριο
  • Ηλικία άνω των 16 ετών
  • Να σας αρέσει το αντικείμενο