Επαγγελματίες Μάγειρες

Image

Σκοπός του προγράμματος


Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να καλύψει τα κενά κατάρτισης των απασχολούμενων στον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας ικανά στελέχη ώστε να μπορούν οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες Επισιτισμού να παραμένουν στην πρώτη θέση από ποιότητα και δημιουργικότητα.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές

Οι επιμέρους διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης τις οποίες εφαρμόζουμε στα προγράμματα ενηλίκων περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Σχεδιασμός – Οργάνωση – Υλοποίηση


Image

Το περιεχόμενο του προγράμματος αναφέρεται και ως αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό περιεχόμενο είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών και ακολουθεί τη διατύπωση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από μικρές ενότητες που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες και τους ήδη διατυπωμένους στόχους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια των ενοτήτων. Επίσης, στο αναλυτικό περιεχόμενο διαχωρίζεται η θεωρητική εκπαίδευση από την πρακτική άσκηση, ενώ είναι διακριτή η συνολική διάρκεια του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν είναι διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες στους υποψήφιους εκπαιδευομένους, προκειμένου αυτοί να έχουν την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση για το είδος του προγράμματος και των ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν.


Στον τρόπο διδασκαλίας θα περιλαμβάνονται


  • Εργαστήρια
  • Βιωματικές μέθοδοι
  • Παιχνίδια ρόλων
  • Μελέτες περίπτωσης σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα και τεχνικές
  • Συζήτηση – Brain storming
  • Εκπαιδευτικές επιμορφωτικές επισκέψεις
  • Ημερίδες

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων


  • Κουζίνες εστιατορίων ελληνικής, διεθνούς ή gourmet κουζίνας
  • Επιχειρήσεις εστιατορίων γρήγορης εστίασης (fast food)
  • Βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων και πρώτων υλών
  • Επιχειρήσεις επισιτισμού – catering
  • Κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων
  • Ελεύθερος επαγγελματίας με δυνατότητα δημιουργίας δικής σου επιχείρησης.

Περιεχόμενο σπουδών


  • Ιστορία της Μαγειρικής Τέχνης
  • ISO, HACCP
  • Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
  • Σύνθεση μενού
  • Τεμαχισμός κρεάτων
  • Τροφογνωσία – Σύνθεση Εδεσματολογίου
  • Οργάνωση – Λειτουργία Εστιατορίου
  • Σύνθετες σούπες
  • Ζυμαρικά
  • Κρύα και ζεστά ορεκτικά
  • Food carving

Δυνατά σημεία ειδικότητας


  • Παροχή ποιοτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων δωρεάν, καθώς και συγγραμμάτων σε μορφή σημειώσεων που έχει επιμεληθεί η υπεύθυνη του τομέα Επαγγελματίες Μάγειρες.
  • Άρτια υλικοτεχνική υποδομή
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, τεχνογνωσίας & επαγγελματικής καταξίωσης.
  • Πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα στους χώρους διδασκαλίας υποδειγματικά εξοπλισμένους.
  • Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του τμήματος Συμβουλευτικής και εργασίας JOBCARRIER. Συμβουλές & κατευθύνσεις ως προς την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος
  • Οικονομικό πρόγραμμα σπουδών.
  • Η πρακτική εξάσκηση(εργαστήριο) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών.
  • Δυνατότητα για συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω ειδικών σεμιναρίων και εξειδικεύσεων σχετικών του αντικειμένου, με σημαντικές εκπτώσεις.
  • Ολιγομελή τμήματα ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ καθηγητών & σπουδαστών και η σύνδεση πράξης & θεωρίας.
  • Πρωινά – Απογευματινά τμήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε σπουδαστή.
  • Συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους καθηγητές και καθοδήγηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στο επαγγελματικό ξεκίνημα των σπουδαστών.
  • Δωρεάν εκμάθηση Αγγλικής ή Ρώσικης ωρολογίας.
  • Συμμετοχή στην Ημέρα καριέρας
  • Δυνατότητα απόκτησης πιστοποίηση ACTA (Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
Image

Η ACTA, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, έρχεται σήμερα να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της μαγειρικής τέχνης και, κατανοώντας πλήρως τη σημασία της πιστοποιημένης γνώσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργεί την πιστοποίηση “Certified Cook Chef” (CCC). Το πιστοποιητικό CCC συνυπογράφεται από την ACTA και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Στόχος του προγράμματος είναι η επαγγελματική στήριξη και ανάδειξη της ειδικότητας του Μάγειρα με ποιοτικούς και αντικειμενικούς όρους. Ο πιστοποιημένος Μάγειρας γνωρίζει τη δομή της κουζίνας μιας επισιτιστικής μονάδας. Επίσης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργασθεί σε κάθε είδους επαγγελματική κουζίνα.
Το CCC απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει την καριέρα του στο χώρο της Μαγειρικής Τέχνης καλύπτοντας όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες. Επιπλέον, με το πρόγραμμα αυτό έμπειροι επαγγελματίες μπορούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στις εξετάσεις είναι η πενταετής προϋπηρεσία ως Μάγειρας.

Οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε δύο φάσεις εξεταστικής διαδικασίας, τη γραπτή και την πρακτική. Στη γραπτή εξέταση ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 16 ερωτήσεις ανάπτυξης. Στην πρακτική εξέταση ο υποψήφιος αξιολογείται στην εφαρμογή ενός σεναρίου, ανάλογου του αντικειμένου της πιστοποίησης. Διάρκεια γραπτής εξέτασης 90 λεπτά. Διάρκεια πρακτικής εξέτασης 60 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας στη γραπτή εξέταση 70%. Ποσοστό επιτυχίας στην πρακτική εξέταση 70%. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των δύο φάσεων της εξεταστικής διαδικασίας οδηγεί στην απόκτηση της πιστοποίησης.

Image

Η ACTA, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, κατανοώντας πλήρως τη σημασία της πιστοποιημένης γνώσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιούργησε την πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, πιστοποίηση “Certified Chef Executive” (CChE). Το πιστοποιητικό CChE συνυπογράφεται από την ACTA και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Στόχος του προγράμματος είναι η επαγγελματική στήριξη και ανάδειξη της ειδικότητας του Αρχιμάγειρα με ποιοτικούς όρους. Ο πιστοποιημένος είναι υπεύθυνος για όλη τη λειτουργία της κουζίνας/μαγειρείου. Παράλληλα είναι υπεύθυνος για την καλή απόδοση της κουζίνας, κατανέμοντας δίκαια τις εργασίες του προσωπικού και συντάσσοντας το ωράριο εργασίας.

Το CChE απευθύνεται σε έμπειρους επαγγελματίες Αρχιμάγειρες οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι η δεκαπενταετής προϋπηρεσία ως Αρχιμάγειρας. Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 16 ερωτήσεις ανάπτυξης. Διάρκεια εξέτασης 120 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας 70%.

Διάρκεια προγράμματος


  • 72 ώρες

Πιστοποίηση ACTA


  • Πιστοποιημένος Μάγειρας (CCC)
  • Πιστοποιημένος Αρχιμάγειρας (CChE)

Καθηγητές τμήματος


  • Εμμανουήλ Στράτος

Εγγραφές


  • Ολο τον χρόνο, έναρξη τμημάτων κάθε Οκτώβριο και Φεβρουάριο.

Δικαιολογητικά


  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο
  • ΑΦΜ
  • 1 έγχρωμη φωτογραφία
  • Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία (ένσημα)

Προϋποθέσεις


  • Δεν απαιτείται απολυτήριο
  • Ηλικία άνω των 16 ετών
  • Να σας αρέσει το αντικείμενο
  • Δεν απαιτείται πτυχίο ξένης γλώσσας