Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης

Image

Σκοπός του προγράμματος


Το πρόγραμμα είναι δομημένο για να προετοιμάσει ολοκληρωμένα στελέχη Μαγειρικής Τέχνης, που θα ανταποκριθούν νικηφόρα στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς η Μαγειρική καταξιώνεται επαγγελματικά και κοινωνικά καταλαμβάνοντας τη θέση που δικαιούται.

Εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές

Οι επιμέρους διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης τις οποίες εφαρμόζουμε στα προγράμματα ενηλίκων περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Σχεδιασμός – Οργάνωση – Υλοποίηση


Image

Το περιεχόμενο του προγράμματος αναφέρεται και ως αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό περιεχόμενο είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών και ακολουθεί τη διατύπωση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από μικρές ενότητες που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες και τους ήδη διατυπωμένους στόχους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια των ενοτήτων. Επίσης, στο αναλυτικό περιεχόμενο διαχωρίζεται η θεωρητική εκπαίδευση από την πρακτική άσκηση, ενώ είναι διακριτή η συνολική διάρκεια του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν είναι διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες στους υποψήφιους εκπαιδευομένους, προκειμένου αυτοί να έχουν την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση για το είδος του προγράμματος και των ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν.


Στον τρόπο διδασκαλίας θα περιλαμβάνονται


  • Εργαστήρια
  • Βιωματικές μέθοδοι
  • Παιχνίδια ρόλων
  • Μελέτες περίπτωσης σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα και τεχνικές
  • Συζήτηση – Brain storming
  • Εκπαιδευτικές επιμορφωτικές επισκέψεις
  • Ημερίδες

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων


  • Ατομική επιχείρηση
  • Ξενοδοχεία
  • Εστιατόρια (Ελλάδα και εξωτερικό)
  • Κρουαζιερόπλοια
  • Επιχειρήσεις εστιατορίων γρήγορης εστίασης (fast food)
  • Νοσοκομεία – κλινικές, γηροκομεία
  • Παιδικούς σταθμούς (ιδιωτικούς και δημόσιους), Πανεπιστήμια
  • Επιχειρήσεις επισιτισμού – catering
  • Κατασκηνώσεις
  • Καζίνο
  • Εταιρείες παροχής διαιτολογικών προτάσεων και γευμάτων
  • Τηλεοπτικές εκπομπές
  • Βιομηχανίες παρασκευής τροφίμων και πρώτων υλών
  • Ελεύθερος επαγγελματίας με δυνατότητα έναρξης επιχείρησης

Περιεχόμενο σπουδών


  • Τροφογνωσία διαιτητική – εδεσματολογιά
  • Πρώτες βοήθειες
  • Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία
  • Βασικές αρχές – ποιοτικός έλεγχος εφαρμογή HACCP
  • Σκεύη κουζίνας, εργαλεία
  • Χρήση εξοπλισμού
  • Οργάνωση και λειτουργία τμήματος υποδοχής
  • Κύριοι και βοηθητικοί χώροι
  • Γαστρονομικές ορολογίες
  • Θερμοκρασίες και τρόποι συντήρησης
  • Αποθήκη υλικών
  • Έλεγχος Εμπορευμάτων
  • Ιστορία και εξέλιξη Μαγειρικής τέχνης
  • Ελληνική και διεθνής μαγειρική
  • Τρόποι ψησίματος
  • Τρόποι σερβιρίσματος
  • Στοιχεία ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας
  • Σύνθεση μενού
  • Οινολογία
  • Αξιοποίηση και Κοστολόγηση τροφίμων
  • Ανατομία – τεμαχισμός κρεάτων
  • Food Carving
  • Ντεκόρ – στολισμός
  • Παρουσίαση μπουφέ και διακόσμηση
  • Μάρκετινγκ
  • Επιχειρηματικότητα – Ανάθεση εργασιών PROJECT
  • Αρχές Οικονομικής
  • Τουρισμός
  • Εστιατορική τέχνη

Δυνατά σημεία ειδικότητας


  • Παροχή ποιοτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων δωρεάν, καθώς και συγγραμμάτων σε μορφή σημειώσεων που έχουν επιμεληθεί οι chef του τμήματος
  • Άρτια υλικοτεχνική υποδομή
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, τεχνογνωσίας & επαγγελματικής καταξίωσης
  • Πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα στους χώρους διδασκαλίας υποδειγματικά εξοπλισμένους.
  • Εξασφαλισμένη 100% επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του τμήματος Συμβουλευτικής και εργασίας JOBCARRIER
  • Συμβουλές & κατευθύνσεις ως προς την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος
  • Οικονομικό πρόγραμμα σπουδών
  • Η πρακτική εξάσκηση (εργαστήριο) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών
  • Δυνατότητα για συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω ειδικών σεμιναρίων και εξειδικεύσεων σχετικών του αντικειμένου, με σημαντικές εκπτώσεις.(πχ Γαστρονομικός τουρισμός κ.α)
  • Ολιγομελή τμήματα ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ καθηγητών & σπουδαστών και η σύνδεση πράξης & θεωρίας
  • Δωρεάν εκμάθηση Αγγλικής ή Ρώσικης ωρολογίας με έμφαση στον τουρισμό.
  • Συμμετοχή στην Ημέρα καριέρας
  • Δωρεάν σεμινάρια Προώθησης στην Απασχόληση, Σύνταξη Βιογραφικού, Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας
  • Δυνατότητα απόκτησης πιστοποίηση ACTA (Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) αμέσως μετά το πέρας των σπουδών.
  • Δυνατότητα προώθησης μέσω της σχολής στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Chef Club»
Image

Η ACTA, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, έρχεται σήμερα να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της μαγειρικής τέχνης και, κατανοώντας πλήρως τη σημασία της πιστοποιημένης γνώσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας, δημιουργεί την πιστοποίηση “Certified Commis Chef” (CCCh). Το πιστοποιητικό CCCh συνυπογράφεται από την ACTA και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Το CCCh απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει την καριέρα του στο χώρο της Μαγειρικής Τέχνης καλύπτοντας όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες.

Στόχος του προγράμματος είναι ο πιστοποιημένος Μάγειρας να γνωρίζει τη δομή της κουζίνας μιας επισιτιστικής μονάδας και όλες τις τεχνικές για την ορθή ανάδειξη του επαγγέλματος. Επίσης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργασθεί σε κάθε είδους επαγγελματική κουζίνα. Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 10 ερωτήσεις ανάπτυξης. Διάρκεια εξέτασης 60 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας 70%.

Διάρκεια προγράμματος


  • Τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα

Πιστοποίηση ACTA


  • Πιστοποιημένος Βοηθός Μάγειρα (CCCh)

Καθηγητές τμήματος


Αξαρλής Αναστάσιος
Στράτος Μανώλης

Εγγραφές


Ολο τον χρόνο, έναρξη τμημάτων κάθε Οκτώβριο και Φεβρουάριο.

Δικαιολογητικά


  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο
  • ΑΦΜ
  • 1 έγχρωμη φωτογραφία

Προϋποθέσεις


  • Δεν απαιτείται πτυχίο ξένης γλώσσας
  • Δεν απαιτείται απολυτήριο
  • Ηλικία άνω των 16 ετών
  • Να σας αρέσει το αντικείμενο