Bartender

Image

Σκοπός του προγράμματος


Απευθύνεται σε κάθε νέο που επιθυμεί να εξελιχθεί σε επαγγελματία Bartender και να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε Ξενοδοχειακή- Τουριστική ή Επισιτιστική μονάδα. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή και την παρουσίαση ποτών και κοκτέιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα γνωστικά πεδία που πρέπει να κατέχει ένας επαγγελματίας του χώρου και εξηγεί τις βασικές αρχές επιτυχίας ενός επαγγελματία Bartender. Καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, από τις πρώτες ύλες των ποτών έως και τις τεχνικές παρουσίασης και σέρβις, η πιστοποίηση αυτή απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία Bartender που θέλει να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα ή κέντρο διασκέδασης και να αποδείξει την αξία του με τον πιο αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο.

Εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές

Οι επιμέρους διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης τις οποίες εφαρμόζουμε στα προγράμματα ενηλίκων περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Σχεδιασμός – Οργάνωση – Υλοποίηση


Image

Το περιεχόμενο του προγράμματος αναφέρεται και ως αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό περιεχόμενο είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών και ακολουθεί τη διατύπωση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από μικρές ενότητες που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες και τους ήδη διατυπωμένους στόχους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια των ενοτήτων. Επίσης, στο αναλυτικό περιεχόμενο διαχωρίζεται η θεωρητική εκπαίδευση από την πρακτική άσκηση, ενώ είναι διακριτή η συνολική διάρκεια του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν είναι διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες στους υποψήφιους εκπαιδευομένους, προκειμένου αυτοί να έχουν την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση για το είδος του προγράμματος και των ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν.


Στον τρόπο διδασκαλίας θα περιλαμβάνονται


  • Εργαστήρια
  • Βιωματικές μέθοδοι
  • Παιχνίδια ρόλων
  • Μελέτες περίπτωσης σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα και τεχνικές
  • Συζήτηση – Brain storming
  • Εκπαιδευτικές επιμορφωτικές επισκέψεις
  • Ημερίδες

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων


  • Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις
  • Εστιατόρια
  • Κρουαζιερόπλοια
  • Ναυτιλιακές και τουριστικές επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Τουρισμού Υγείας
  • Καταστήματα εστίασης
  • Casino
  • Catering
  • Wine bar
  • Ελεύθερος επαγγελματίας με δυνατότητα δημιουργίας δικής σου επιχείρησης

Περιεχόμενο σπουδών


  • Εισαγωγή στον κόσμο του Bar & του Bartender
  • Σύντομη Ιστορική αναδρομή της τέχνης
  • Ιστορικά στοιχεία
  • Βασικές αρχές Bartending
  • Αρχές σέρβις στο bartending
  • Οργάνωση του Βar.
  • Εξοπλισμός του Bar – Εργαλεία του Bar
  • Πρώτες ύλες και προϊόντα – Ποτογνωσία
  • Η τέχνη της ανάμιξης Mixology (Εργαστήριο)
  • Cocktails (Εργαστήριο)
  • Mocktails cocktails χωρίς αλκοόλ (Εργαστήριο)
  • Γαρνιτούρες
  • Ο καφές βοτανολογία
  • Μύλος άλεσης
  • Σκληρότητα νερού
  • Τρόποι παρασκευής καφέ
  • Σοκολάτα
  • Τσάι
  • Διαχείριση καταστήματος
  • Υπεύθυνη πώληση αλκοόλ
  • Ο Bartender ως πωλητής
  • Επιχειρηματικότητα
  • Χειρισμός παραπόνων

Δυνατά σημεία ειδικότητας


  • Παροχή ποιοτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων δωρεάν, καθώς και συγγραμμάτων σε μορφή σημειώσεων που έχει επιμεληθεί ο υπεύθυνος του τομέα Bartender.
  • Άρτια υλικοτεχνική υποδομή
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, τεχνογνωσίας & επαγγελματικής καταξίωσης.
  • Πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσα στους χώρους διδασκαλίας υποδειγματικά εξοπλισμένους.
  • Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του τμήματος Συμβουλευτικής και εργασίας JOBCARRIER σε ξενοδοχειακή ή τουριστική μονάδα ή κέντρο διασκέδασης. Συμβουλές & κατευθύνσεις ως προς την έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
  • Οικονομικό πρόγραμμα σπουδών.
  • Η πρακτική εξάσκηση(εργαστήριο) περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών.
  • Πρωινά – Απογευματινά τμήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε σπουδαστή
  • Δυνατότητα για συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω ειδικών σεμιναρίων και εξειδικεύσεων σχετικών του αντικειμένου, με σημαντικές εκπτώσεις.
  • Ολιγομελή τμήματα ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ καθηγητών & σπουδαστών και η σύνδεση πράξης & θεωρίας.
  • Πρωινά – Απογευματινά τμήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε σπουδαστή.
  • Συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους καθηγητές και καθοδήγηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στο επαγγελματικό ξεκίνημα των σπουδαστών.
  • Δυνατότητα απόκτησης πιστοποίηση ACTA (Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
Image

Το CPBT δημιουργήθηκε από την ACTA με σκοπό να πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή και την παρουσίαση ποτών και κοκτέιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα γνωστικά πεδία που πρέπει να κατέχει ένας επαγγελματίας του χώρου και εξηγεί τις βασικές αρχές επιτυχίας ενός επαγγελματία bartender.
Καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, από τις πρώτες ύλες των ποτών έως και τις τεχνικές παρουσίασης και σέρβις, η πιστοποίηση αυτή απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία Bartender που θέλει να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα ή κέντρο διασκέδασης και να αποδείξει την αξία του με τον πιο αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο.

Οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε δύο φάσεις εξεταστικής διαδικασίας, τη γραπτή και την πρακτική. Στη γραπτή εξέταση ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 30 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Στην πρακτική εξέταση ο υποψήφιος αξιολογείται στην εφαρμογή 5 σεναρίων ανάλογων του αντικειμένου της πιστοποίησης. Διάρκεια γραπτής εξέτασης 60 λεπτά. Διάρκεια πρακτικής εξέτασης 30 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας στη γραπτή εξέταση 70%. Ποσοστό επιτυχίας στην πρακτική εξέταση 70%. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των δύο φάσεων της εξεταστικής διαδικασίας οδηγεί στην απόκτηση της πιστοποίησης.

Διάρκεια προγράμματος


  • Σεμινάριο
  • 40 ώρες

Πιστοποίηση ACTA


  • Πιστοποιημένος Ειδικός Bartender – CPBt

Καθηγητές τμήματος


Χρήστος Γκαλής