Ελαιόλαδο: Καλπάζουν οι εξαγωγές της ΕΕ καθηλωμένες οι τιμές, πρώτες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή το 2019/2020

admin Αγροτικά Νέα

Προβληματισμός σε Ελλάδα και εξωτερικό υπάρχει για τις χαμηλές τιμές ελαιολάδου. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, η μέση τιμή του παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ, τον Απρίλιο του 2019, ήταν η χαμηλότερη που έχει υπάρξει από τον Οκτώβριο του 2014 (2,65 ευρώ / κιλό) και μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν, στις 3/7/2019, από την Κομισιόν οι πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ την ερχόμενη περίοδο (2019/2020). Σύμφωνα με αυτές, η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στους 2,1 εκατ. τόνους (μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 8% αλλά κατά 4% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών).

Αναλυτικότερα, οι βροχοπτώσεις που υπήρξαν φέτος, κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, στην Ιταλία και την Ελλάδα ευνόησαν την άνθηση της ελιάς. Στην Ισπανία είχαμε κάποιες βροχές τον Απρίλιο αλλά στη συνέχεια υπήρξε ξηρασία. Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να φέρουν ανάκαμψη της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα και να διατηρηθεί η αυξανόμενη τάση παραγωγής στην Πορτογαλία. Αντίθετα στην Ισπανία, η έλλειψη νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδο παραγωγής μειωμένο, κάτω του μέσου όρου των 5 τελευταίων ετών.

Προβληματισμός με τις τιμές

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η «χαμηλή πτήση» στις τιμές παραγωγού γίνεται παρά την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι τους τελευταίους 7 μήνες έχουμε ρεκόρ 10ετίας στις εξαγωγές ελαιολάδου από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Επίσης την περίοδο Οκτώβριο-Απρίλιο 2019, αυξήθηκαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου προς τις ασιατικές αγορές (Ιαπωνία +38%, Κίνα +30%), καθώς και στη Βραζιλία (+4%).

Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο κάνουν λόγο για εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ να είναι της τάξης των 650.000 τόνων, αυξημένες σε ποσοστό 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Άρα το πρόβλημα είναι «σύνθετο» γιατί δείχνει ότι κάποιοι φαίνεται να επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ δείχνουν ότι οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου, παραμένουν σταθερές σε σχέση με αυτές που είχαμε στα τέλη Ιουνίου.

Από την άλλη τα στοιχεία που εξέδωσε τον Ιούνιο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) για τις τιμές αναφέρουν τα εξής:
Οι μέσες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία στα τέλη του Μαΐου διαμορφώθηκαν στα 2,29 ευρώ / κιλό.
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου ήταν στα 6 ευρώ / κιλό.
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2019 ανήλθαν σε 2,68 ευρώ / κιλό.
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Τυνησία είναι στα 3,43 ευρώ / κιλό.

Επίσης στα τέλη Μαΐου του 2019, στην Ισπανία η διαφορά τιμής μεταξύ έξτρα παρθένου ελαιολάδου (2,29 ευρώ / κιλό) με το ελαιόλαδο λαµπάντε (1,96 ευρώ / κιλό) ανερχόταν στα 0,33 ευρώ / κιλό. Στην Ιταλία, η αντίστοιχη διαφορά ήταν στα 0,43 ευρώ / κιλό.

Πηγή: agrotypos.gr