Bartender

Σκοπός του προγράμματος
Απευθύνεται σε κάθε νέο που επιθυμεί να εξελιχθεί σε επαγγελματία Bartender και να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε Ξενοδοχειακή- Τουριστική ή Επισιτιστική μονάδα. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή και την παρουσίαση ποτών και κοκτέιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα γνωστικά πεδία που πρέπει να κατέχει ένας επαγγελματίας του χώρου και εξηγεί τις βασικές αρχές επιτυχίας ενός επαγγελματία Bartender. Καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, από τις πρώτες ύλες των ποτών έως και τις τεχνικές παρουσίασης και σέρβις, η πιστοποίηση αυτή απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία Bartender που θέλει να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα ή κέντρο διασκέδασης και να αποδείξει την αξία του με τον πιο αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο.
Εκπαιδευτικές μέθοδοι και πρακτικές
Οι επιμέρους διαδικασίες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης τις οποίες εφαρμόζουμε στα προγράμματα ενηλίκων περιγράφονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:
Σχεδιασμός – Οργάνωση – Υλοποίηση

Το περιεχόμενο του προγράμματος αναφέρεται και ως αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό περιεχόμενο είναι το αποτέλεσμα της διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών και ακολουθεί τη διατύπωση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από μικρές ενότητες που συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες και τους ήδη διατυπωμένους στόχους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα προσδιορίζεται και η χρονική διάρκεια των ενοτήτων. Επίσης, στο αναλυτικό περιεχόμενο διαχωρίζεται η θεωρητική εκπαίδευση από την πρακτική άσκηση, ενώ είναι διακριτή η συνολική διάρκεια του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτόν είναι διαθέσιμες οι σχετικές πληροφορίες στους υποψήφιους εκπαιδευομένους, προκειμένου αυτοί να έχουν την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση για το είδος του προγράμματος και των ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν.
Στον τρόπο διδασκαλίας θα περιλαμβάνονται
Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων
Περιεχόμενο σπουδών
Δυνατά σημεία ειδικότητας

Το CPBT δημιουργήθηκε από την ACTA με σκοπό να πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την παρασκευή και την παρουσίαση ποτών και κοκτέιλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα γνωστικά πεδία που πρέπει να κατέχει ένας επαγγελματίας του χώρου και εξηγεί τις βασικές αρχές επιτυχίας ενός επαγγελματία bartender.
Καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, από τις πρώτες ύλες των ποτών έως και τις τεχνικές παρουσίασης και σέρβις, η πιστοποίηση αυτή απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία Bartender που θέλει να ενταχθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε ξενοδοχειακή / τουριστική μονάδα ή κέντρο διασκέδασης και να αποδείξει την αξία του με τον πιο αποτελεσματικό και έγκυρο τρόπο.
Οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε δύο φάσεις εξεταστικής διαδικασίας, τη γραπτή και την πρακτική. Στη γραπτή εξέταση ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε 30 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Στην πρακτική εξέταση ο υποψήφιος αξιολογείται στην εφαρμογή 5 σεναρίων ανάλογων του αντικειμένου της πιστοποίησης. Διάρκεια γραπτής εξέτασης 60 λεπτά. Διάρκεια πρακτικής εξέτασης 30 λεπτά. Ποσοστό επιτυχίας στη γραπτή εξέταση 70%. Ποσοστό επιτυχίας στην πρακτική εξέταση 70%. Η επιτυχής ολοκλήρωση και των δύο φάσεων της εξεταστικής διαδικασίας οδηγεί στην απόκτηση της πιστοποίησης.