Ευφυής γεωργία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ελληνικών εκμεταλλεύσεων

admin Αγροτικά Νέα

Η μεγάλη ανάγκη των καλλιεργητών ροδάκινου στην Πέλλα να μετριάσουν το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και να προστατέψουν την καλλιέργεια από έντομα και ασθένειες, οδήγησε πριν από έναν χρόνο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων Πέλλας, σε συνεργασία με την ομάδα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, στην εγκατάσταση δύο τηλεμετρικών σταθμών.

Οι σταθμοί φέρουν και αισθητήρες που μετράνε εδαφικές παραμέτρους και έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές του Βάλτου και του Αχλαδοχωρίου και, όπως επισημαίνει η Μαρία Λιάπουρα, γεωπόνος του συνεταιρισμού Καλυβίων, «οι σταθμοί καλύπτουν συνολικά 3.000 στρέμματα και όχι μόνο τα αγροτεμάχια των δύο παραγωγών στα οποία έχουν εγκατασταθεί».

Αξιοποίηση τεχνολογίας

Η απόφαση του συνεταιρισμού να αξιοποιήσει αυτού του είδους την τεχνολογία προκύπτει από το γεγονός ότι «υπήρχε η ανάγκη της πρόγνωσης και της πρόληψης. Επειδή το ροδάκινο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής, αρκετές απαιτήσεις σε άρδευση και λίπανση, αλλά και διάφορους εχθρούς και ασθένειες, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ήθελαν, επομένως, να γνωρίζουν, για παράδειγμα, μετά από μία έντονη βροχόπτωση το ποσοστό του νερού που υπάρχει στο έδαφος, ώστε να ξέρουν πότε θα πρέπει να αρδεύσουν ξανά, διαδικασία, η οποία σχετίζεται και με τη λίπανση. Επίσης, πότε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ασθένειας, ώστε να πραγματοποιήσουν μια έγκαιρη και έγκυρη φυτοπροστατευτική εφαρμογή.

Μέσω του συστήματος gaiasense θα μπορούμε να έχουμε πιο ορθολογική διαχείριση των εισροών με ό,τι πλεονέκτημα προσφέρει αυτό στην τσέπη του παραγωγού, στην ποιότητα του προϊόντος και στη προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η κα Λιάπουρα.

Η ίδια, ως γεωπόνος, έχει συνεχή ενημέρωση και επίγνωση για την κατάσταση των αγροτεμαχίων, βάσει των διαφορετικών δεδομένων που συλλέγονται από τους τηλεμετρικούς σταθμούς τόσο για τις ατμοσφαιρικές όσο και για τις εδαφικές παραμέτρους. Όπως επισημαίνει, «το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η παροχή συμβουλών για την άρδευση, η οποία είναι πολύ σημαντική λόγω και της ανάγκης που υπάρχει για ορθολογική χρήση του νερού».

Κάλυψη 3.000 στρεμμάτων

Η επιλογή των παραγωγών για την εγκατάσταση των σταθμών έγινε με βάση την τοποθεσία των αγροτεμαχίων τους. Όπως αναφέρει η κα Λιάπουρα, «τα αγροτεμάχια που επιλέχθηκαν από την ομάδα του gaiasense είναι κεντρικά και αποτελούν μία τέλεια ακτίνα για την κάλυψη 3.000 στρεμμάτων που ανήκουν σε παραγωγούς του συνεταιρισμού».

Όπως επισημαίνει και η ίδια, αυτό αποδεικνύει ότι η ευφυής γεωργία δεν είναι μόνο για αγρότες με μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, αλλά μπορούν να ωφεληθούν συλλογικά και μικρότεροι σε εκμεταλλεύσεις παραγωγοί, καθώς μπορούν να λάβουν ακριβή στοιχεία για την καλλιέργειά τους.

Οι δύο παραγωγοί, στα αγροτεμάχια των οποίων εγκαταστάθηκαν οι σταθμοί, ήταν αρκετά πρόθυμοι να εγκαταστήσουν και να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, καθώς, όπως επισημαίνει η κα Λιάπουρα, «δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοιου είδους προγραμματισμός και οι παραγωγοί ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα, ενώ υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για τους σταθμούς και ρωτούν να μάθουν πώς πηγαίνει η διαδικασία».

Τη γεωπόνο του συνεταιρισμού επιβεβαιώνει ο Γιάννης Τόπκας, στα αγροτεμάχια του οποίου φιλοξενείται ο ένας από τους δύο σταθμούς. «Ήμασταν πολύ θετικοί σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, καθώς οι ζημιές στην καλλιέργεια είναι αρκετές και θέλουμε να δούμε πώς θα τη βελτιώσουμε. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε τα αποτελέσματα».

Μείωση του κόστους και καλύτερη τιμή προϊόντος

Η μείωση του κόστους παραγωγής, που αποτελεί έναν από τους τελικούς στόχους της εφαρμογής του συστήματος gaiasense, είναι και ένα μέσο για την πώληση του προϊόντος σε καλύτερη τιμή. Συγκεκριμένα, η κα Λιάπουρα τονίζει ότι «με την παροχή όλων αυτών των δεδομένων, το αποτέλεσμα θα είναι ένα ποιοτικότερο προϊόν, το οποίο ευελπιστούμε να πουληθεί σε καλύτερη τιμή». Η ίδια καταλήγει, λέγοντας ότι «όλα αυτά τα στοιχεία και τα δεδομένα, τα οποία δημιουργούνται από τέτοιου είδους τεχνολογίες, μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να εξελιχθούν και να συγχρονιστούν με τα δεδομένα της εποχής και τις απαιτήσεις της αγοράς».

Μέσω του συστήματος gaiasense θα μπορούμε να έχουμε πιο ορθολογική διαχείριση των εισροών με ό,τι πλεονέκτημα προσφέρει αυτό στην τσέπη του παραγωγού, στην ποιότητα του προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει η κα Λιάπουρα.

Πηγή: ypaithros.gr