Έρχονται τα πρώτα Έξυπνα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου

admin Αγροτικά Νέα

Στον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη για τη μετατροπή σε πρώτη φάση δέκα μικρών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε «Έξυπνα Νησιά» στοχεύει μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τα «Έξυπνα Νησιά» αναμένεται να διαμορφωθούν μέσω μιας σειράς δράσεων αναβάθμισης των τοπικών υποδομών στους τομείς της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, της διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Στις δράσεις περιλαμβάνονται:

Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατάλληλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων με ταυτόχρονη δυνατότητα κάλυψης των τοπικών επιχειρήσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε σημαντικό βαθμό.
Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, κυρίως με μικρές μονάδες αφαλάτωσης, αλλά και με κατάλληλα έργα υποδομών.
Ανάπτυξη έξυπνων και ενεργειακά βέλτιστων λύσεων για την υποστήριξη του δημοτικού/δημόσιου φωτισμού.
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αστικών απορριμμάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων.
Υποστήριξη της ανάπτυξης ηλεκτροκίνησης με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και περιορισμό και ελαχιστοποίηση των εισαγωγών πετρελαίου.
Αναβάθμιση της πρόσβασης των κατοίκων σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την εγκατάσταση ασφαλών και υψηλής ποιότητας δικτύων WiFi και αξιοποίηση των τεχνολογιών 5G και χρήση δορυφορικών υπηρεσιών.
Κάλυψη αναγκών ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών των αλιευτικών καταφυγίων των μικρών νησιών, με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, με σκοπό εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
-Διαφήμιση-
Corteva agriculture
Τα νησιά, τα οποία έχουν επιλεγεί για την πρώτη φάση είναι τα εξής: Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Χάλκη, Λειψοί, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Ανάφη και Σίκινος.

Για την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, φορείς, αλλά και ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Πηγή : ypaithros.gr