ING: Μεγάλες οι αλλαγές του αγροδιατροφικού τομέα από τις ψηφιακές τεχνολογίες

Αγροτικά Νέα

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού ING, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα και την επίδραση των νέων τεχνολογιών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την έκθεση, η διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα θα ενισχύσει τον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, ενώ οι επιχειρήσεις τροφίμων θα ανταποκριθούν επαρκώς στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη του κλάδου της ρομποτικής, μέσω της οποίας, θα επέλθει η ανάγκη επιμόρφωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλαγής καθηκόντων των υπαλλήλων που εργάζονται στις επιχειρήσεις του τομέα.

Αναδυόμενες τεχνολογίες

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τρεις είναι οι πιο υποσχόμενες τεχνολογίες στον κλάδο της αγροδιατροφής:

  • Ρομποτική: Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 30.000 ρομπότ σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται σε Ιταλία, Δανία, Γερμανία και Σουηδία. Για κάθε 10.000 εργαζόμενους, αντιστοιχούσαν 84 ρομπότ το 2017, έναντι 62 το 2013.
  • Ψηφιοποίηση: Ο γνωστός μας όρος του ψηφιακού μετασχηματισμού περιλαμβάνει τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων που βελτιώνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προβλέψεων και την τεχνητή νοημοσύνη στις γραμμές παραγωγής, βελτιώνοντας εντέλει την αποδοτικότητα.
  • Νέες μέθοδοι επεξεργασίας: Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων διασφαλίζουν ότι η παραγωγή γίνεται ποιοτικά και ταυτόχρονα με βιώσιμες μεθόδους.

Σύμφωνα με την ING, οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα εμπλέκονται όλο και περισσότερο στις αναπτυσσόμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις και εφαρμογές του αγροτικού τομέα, εστιάζοντας στη διασφάλιση της τροφοδότησης τους με πρώτες ύλες. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών περιλαμβάνουν τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, τεχνικών αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, βιοτεχνολογίες, πρακτικές κυκλικής γεωργίας κ.ά.

Πηγή: Eurostat με δεδομένα από Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία